Monique Kuijpers

(1979), gecertificeerd gezinswerker (Intensieve Ambulant Gezinsbegeleider) uit Nederweert.
Ik ben getrouwd en moeder van 3 kinderen. Na mijn HBO studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (tegenwoordig Social Work) ben ik jaren werkzaam geweest in de 24-uurs zorg met diverse doelgroepen. Ik ben begonnen in de kinder- en jeugdpsychiatrie (SGGZ) en vandaaruit de overstap gemaakt naar de  (ouderen) gehandicapten zorg (VG). Ook hier heb ik met de meer complexe doelgroep gewerkt waar sprake van psychiatrie was. Ik heb intern mijn coach-opleiding gedaan. De interactie tussen cliënten, hun (gezins-)systeem en de hulpverleners fascineert me. 
De vraag waarom een cliënt in conflict komt met de hulpverlening/hulpverlener en/of het systeem en wat eenieder hierin anders kan doen, wilde ik graag proberen te beantwoorden. Vanaf dat moment ben ik de opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandelaar gaan volgen aan de Hoge School Leeuwarden/Stenden. Naast het werken met gezinnen ben ik betrokken geraakt bij het ontwikkelen van diverse andere projecten, zoals het vormgeven van diverse ouder-cursussen.  Tijdens de opleiding  tot Gezinscoach ben ik als “stagiaire” mee geweest om te onderzoeken of het cursus geven me zou liggen. Het mee ontwikkelen, mee bedenken van deze cursussen zijn aanleiding geweest om de samenwerking met Margot verder vorm te geven. Ik heb twee jaar bij BOEI-Limburg, BGGZ-instelling gewerkt. Vanaf september 2021 ben ik als sociaal wijkteamlid werkzaam bij de gemeente Venlo. 
In augustus 2020 ben ik samen met Margot Node gestart. Het cursus-aanbod wat we hebben geschreven is een verrijking voor hulpverleners, die, net als ik, dagelijks werkzaam zijn met cliënten en hun gezinssysteem. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden worden (systeem-)patronen inzichtelijk gemaakt voor alle betrokkenen, waardoor er in de behandeling al snel stappen gezet kunnen worden. Na vier cursussen hebben we in goed overleg besloten Node anders vorm te geven daar onze eigen systeempjes thuis iets anders van ons vragen. Vanaf september 2021 ben ik als gastdocent verbonden aan NodeVenlo.

 

https://www.linkedin.com/in/monique-kuijpers